Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Zajszínház

Beküldte sinkogyorgy - 2013, december 16 - 09:11
sinkogyorgy képe

Franka Tibor Kerepes város c. könyvében (Kerepes Város Önkormányzata, 2013) azt állítja, hogy a Hungaroring zaja elleni tüntetés 2006-ban volt, és "a demonstrációt a mai polgármester vezette". Rosszul emlékszik. Emlékezetből pedig nem szabad könyvet írni. Különben is: miért kellene egy polgármesternek tüntetést vezetnie, ha hivatalosan is meg tudja akadályozni a lakosságot veszélyeztető helyzetet? Ahogy a RÁVISZ-ét, ugyanúgy a Hungaroring működését is akadályozhatta volna. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a versenypálya sohasem fogja tudni teljesíteni a zajhatárértéket.

Ennek ellenére a környezetvédelmi engedélyhez (2008) Kerepes megadta szakhatósági hozzájárulását, élén a mai polgármesterrel.

A Hungaroring zaja elleni első tüntetés  2007. július 20-án történt, a második 2008-ban.  Mindkettőt a Szilas Tér Egyesület szervezte. A lebonyolítást a rendőrségi megbeszéléstől a helyszín és a hangosítás biztosításáig én - Sinkó György - végeztem. 2007-ben Sümegi István hozta és rendezte be a kisteherautót, az volt a színpad, melyen rajtunk kívül még Szautner Csaba és Laukó A. Zsolt beszélt a civilek közül.

Franka Tibor polgármester mindkétszer meghívott vendég volt. 2007-ben annyit segített, hogy a sajtót értesítette, valamint Illés Zoltánt meghívta. Ennél többet ért, hogy a szilasi tüntetőket a helyi buszjárattal a mogyoródi helyszínre szállíttatta.
 
Sajnos az országos média egyetlen képviselője sem jelent meg a 2007-es tüntetésen. (Mindössze a SzilasTV adott le róla egy pár perces összefoglalót.) Előzőleg néhány szkeptikus újságíró kérdezősködött tőlem telefonon arról, hogy mennyi az igazság Franka sajtóközleményéből. Nem hittek neki. Nehéz helyzetben voltam, mert a Franka-közlemény tele volt a civilek hitelét is csökkentő túlzásokkal.

Tüntetés - Mogyoród, 2007. Negyven fokos hőségben forrt az agyunk a késő délutáni napon. A napszúráshoz közeli helyzet fokozódott, amikor a Hungaroring bejárata felől megérkezett Palik László elnök. Vészjósló tekintettel iparkodott a színpad felé, mire fel a nézők között tartózkodó Franka Tibor is megindult. Előbbi balról, utóbbi jobbról nyomult a világot jelentő deszkák felé. Melyikük az erőszakosabb? - ez volt a kérdés. Palik egyszerűen felment a színpadra, és ki akarta szedni a mikrofont a kezemből. Franka oldalán nem volt lépcső, így ő csak bekiabálni tudott: "Ne engedjétek Palikot beszélni"! Nem engedtük, a civil műsor ment tovább, Palik topogott a lábával a színpadon. Végül a két ex riporter hozzájutott az imádott mikrofonhoz. Palik meakulpázott, Franka fenyegetőzött, a nép vette a műsort.

A történet harmadik közszereplője dr. Illés Zoltán – akkoron ellenzéki "környezetvédelmi szakpolitikus" –  is mikrofonhoz jutott. Azt kiabálta a népnek, hogy "akár az államot is perelni kell", ha másként nem megy. Nagyon aggódott érettünk, szidta a gazdagokat, tajtékzott a dühtől.

Vége lett a csepűrágásnak, a mikrofont elszedtem előlük. A nap lebukott a fák mögé, a népet hazavitte a helyi busz. A színpad visszaváltozott kisteherautóvá, a kiüresedett térre némi árnyék vetült. Ekkor a három úriember - régi ismerősként - kedélyesen csevegni kezdett. Nem volt itt már semmiféle szembenállás: megállapították, hogy valamit tenni kell, majd meglátják, összehoznak valamit, bocs, de most már mennem kell…

Mit hoztak össze az urak azóta? Franka úr kijelentette, hogy a Hungaroring olyan, mint a rák; gyógyítani nem lehet, mindössze a tüneteket csökkenteni. Úgy tűnik, évi öt-tíz millió forint (a kerepesi bevétel egy százaléka!) Hungaroring-adománnyal tünetmentesek lehetünk. Illés úr időközben környezetvédelmi államtitkár lett, és éppen most szándékozik a Hungaroring zajhatárértékét olyan magasra emelni, hogy minden elképzelhető verseny beleférjen. Palik urat leváltották, a helyébe lépő Gyulay Zsolt úr színes zajprognózis-kiadványokkal szórakoztatja Szilasliget lakosságát.
 
A zajszínház tehát bukásra áll, de ahogy elnézem a kerepesi ünnepi megemlékezések iránti gyér érdeklődést, mondhatni, hogy a Franka-színház többi darabja sem népszerű.

(Megjelent a 2013. decemberi Teleház Hírlevélben)

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes