Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Sztoikus elmélkedés a Hungaroring zaja ügyében

Beküldte sinkogyorgy - 2012, július 18 - 09:48
sinkogyorgy képe

Ismert, hogy a Hungaroringnek le kell csökkentenie a zaját. Lassan az is tisztázódik, hogy ez zajárnyékolással nemigen lehetséges. Valószínűleg egyetlen módon csendesíthető a pálya: a lóerők csökkentésével, ami a versenygépek nagy részének kitiltásával jár.

A Hungaroring vezérkara tudja ezt, és gazdasági okokra hivatkozva ellenáll a korlátozási törekvéseknek. A zajvédő civilek közül sokan még hisznek az akusztikai mesékben, ezekkel ki is fogják őket szolgálni. Falazási, erdősítési és hasonló "látványtervek" lesznek dögivel. Megélhetési akusztikusok (más szakmákhoz hasonlóan) szép számmal találhatók, ők majd tudományosan igazolják mindezek szükségességét. Hangárnyékoló falra már eddig is láttunk egy pszichedelikus javaslatot: az egyik ismert zajvédő cég 6-7 m magas fallal akarta elkeríteni Szilasligetet.  (...istenem, ha egyszer nem engedték neki, hogy a Ringen belül építsen falakat, hát a pénzért valamit ki kellett találnia...)

Bírósági és közigazgatási tapasztalatom, hogy a decibel-vita a felek közt elkerülhetetlen. Pedig ez káros, mert tipikus gumicsont, amit jó sokáig lehet rágcsálni. Sajnos a jogszabályok szerint sok múlik azon, hogy hány decibel a határérték-túllépés.

A Hungaroring megpróbálja majd ledugni a lakosság torkán a 10 decibel alatti túllépések realitását, ami a hatóságnak jól jönne, mert ezzel elodázhatná a radikális döntéseket. (Nyilvánvaló, hogy az a közhivatalnok, aki a Hungaroringet nem kíméli, az állásával játszik.)  Lássuk, mit lép erre a panaszos oldal?

A kerepesi civilek -  érthetően - kezükbe akarják venni a zajszint ellenőrzését, ezért zajmérő műszerre kérnek pénzt az önkormányzattól. A polgármesternek kapóra jön az ötlet, mert ezzel átadhatja az ellenőrzés minden nyűgét és felelősségét. Ráadásul a szakszerű zajmérések árának töredékéből letudja a számára kötelező ellenőrzést.
 
Innentől fogva a civilek orrba-szájba mérhetnek. Mindenki azt várja tőlük, hogy ontsák az eredményeket, pontosabban a "jó" eredményeket: a legalább 10 dB-es túllépéseket. Valószínűleg erősen védekezni fognak a másik oldalon. A Hungaroring  - jól fizetett - szakértőikkel és - jól fizetett - jogászaikkal kell majd szembeszállniuk a civileknek. A kerepesi polgármester meg - akinek az élen kellene harcolnia -, a háttérben somolyog. Ő mindenképpen győz, mert ő egy médiaképes, profi politikus, aki bármely fejleményt hasznosítani tud. Ráadásul saját médiája van.

Ha pedig a civilek csak 10 decibel alatti túllépéseket tudnak produkálni, akkor a hatóság elmaszatolja az ügyet, ugyanis ilyen esetben - törvényesen -  lehet húzni az időt látszatintézkedésekkel, akár évtizedekig is. Ez a zaj elleni küzdelem vereségét jelenti, minek következtében a polgármester igazolva látja azt az elhíresült mondását, miszerint "az állammal szembe menni nem lehet". Ezt a lakosság nagy része beveszi, ahogy eddig is tette. (A plebejus tömeg furcsa képződmény: egyszerre utálja és imádja a vezetőit. Miközben zsigerben gyűlölködik, a kezével tapsol.)

A zajmérés az eredményesség szempontjából hasonlít Hofi viccéhez: ha van rajtad sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az. Például nem biztos, hogy jó, ha sűrűn mérnek majd határérték-túllépést. Ugyanis azzal egyben azt is bizonyítják, hogy a Hungaroring zaját nem lehet csökkenteni. Márpedig ha nem lehet, könnyen úgy járhatnak, mint a Sziget Fesztivál, melynek 20 decibellel felemelték a határértékét a panaszok kivédése céljából.

A határérték-emelés akusztilag is indokolható azzal, hogy amíg Szilasliget utcáin 60-65 dB  közúti járművektől származó zajt még el kell viselni, ezzel szemben tiltott az 50 dB-t meghaladó versenyautó zaj. (Persze a kétféle zaj zavaró hatását tekintve nem azonos, sőt a jellege sem, tehát nem szabadna összehasonlítani. Sajnos azonban a szakmában már hallottam olyan érvelést, hogy mindkettő esetében gépjárművek keltik a zajt, tehát összevethető.)

Szóval ajánlatos taktikusan kezelni a dolgokat! A bennünk élő Robin Hood persze imádja rábizonyítani a csendűző hatalmasokra azok törvénytelen mivoltát, de bármi legyen is az eredmény, - szerintem - azok nem fognak a szívükhöz kapni.

A módszerről: sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a harcot mellőző, a háttérben csendben folytatott "kulturált és szabályos" közigazgatási vagy jogorvoslati eljárások tulajdonképpen a magát demokratikusnak beállító államrendszert segítik azzal, hogy a jogállami megoldás lehetőségének a látszatát keltik. Ugyanakkor a Hungaroring az állam szent tehene, mellyel  kapcsolatosan ma Magyarországon demokratikus megoldás elképzelhetetlennek tűnik.

Ismert, hogy a jelentős zöld mozgalmak nem a hivatalos közjogi megoldások útját járják, hanem a rendszer kereteinek feszülve akár az erőszakosságig is elmennek. Lényeges még, hogy mindent a média kíséretében csinálnak. Ugyanis az elnyomó hatalommal szembe csak erővel lehet menni, a nyilvánosság szigorú kíséretében, ami megvédi őket.

...........
A receptem tehát: rendszeres tüntetés, demonstráció: félpályás útlezárás, polgári engedetlenség, hatalmas médianyomás. Évekig tartó harc. Talán akkor megunják a túloldalon, és a drága pályafelújítás helyett elpucolnak innen. A harcot ki kell terjeszteni a kerepesi önkormányzatra is, a megválasztás feltételeként beállítva a zaj megszüntetését.

2006-ban, amikor a harcot elindítottuk, még én is hittem a jogállamiságban, bíztam a jogállami megoldásban. De azóta sokat romlott a helyzet. Ma már parlamentáris keretek között ugyan, de egyre inkább erőpolitizálás folyik az országban. Hogy mennyire az erő országa lettünk, arra példa a "zöldombudsman" 2011-ben a tárgyaló kerepesi civilekhez intézett kérdése: "Tulajdonképpen hányan vannak önök?"

Ha sokan vagyunk és médiaképesek, akkor mellénk áll, ha nem, akkor sajnos nem tud foglalkozik velünk, mondta. Azóta ő is elbukott...

Ez van. Erőre fel!

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes