Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Hajszál a levesben, leszavazta Frankát a testület

Beküldte vigjanos - 2012, június 28 - 23:19
vigjanos képe

A mai napon megtartott testületi ülésen rendkívüli napirendi pontként került a képviselők elé a 450 milliós hiteltörlesztés halasztott kezdéséhez szükséges fedezet biztosításának a kérdése. Mint ismeretes idén nem kívánjuk megfizetni az eredetileg szerzőésben rögzített és beütemezett 30 milliós tőkerészt, hanem az összeg halasztását kértük a banktól.

(Korábban hosszabb idejű halasztásról tárgyalt a polgármester, de csak ennyit adtak.) A bank kegyesen megadta a halasztást, de nagyon kemény árat szabott: majdnem duplájára emelkedik a kamat a 2028-ig hátralévő években, komoly egyszeri díjat számít fel, de még a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásának díja is emelkedik. Összességében Kerepes több mint 70 milliót bukik az egy évnyi halasztás miatt. 

Az egyességnek része, hogy további 130 millió Forint értékben kell a halasztás miatt ingatlanfedezetet nyújtanunk a bank részére. Mint másik bejegyzésemben írtam, jelzálogbejegyzés kerül az önkormányzat szilasi nagyréten található ingatlanjaira (bár a hangfelvételen hallható, hogy Franka szerint ez még jó is, hiszen így majd ha akarnánk sem tudnánk azokat eladni), a sportpályára, a sportöltöző épületére telekkel együtt, valamint a Szőlő utca 5 szám alatti két db önkormányzati tulajdonú öröklakásra. A Pénzügyi Bizottság szavazategyenlőség miatt nem tudta a dologhoz a támogatását adni, a Szilasligeti Teleház Egyesület pedig az egész átütemezéssel kapcsolatban törvényességi felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a hivatal felé.

Palotai László képviselő azt javasolta, vizsgálják meg, hogy ténylegesen törvényes volt-e az előzőekben a halasztásról meghatározott határozat, és addig a bank részére jelzálogjog biztosításáról ne döntsön a testület, amíg a vizsgálat eredménye meg nem születik. A testület 6 igen szavazattal elfogadta Palotai képviselő úr javaslatát, még Kovács Antal is feltartotta a kezét (véletlenül), persze aztán szabad szemmel nem követhető gyorsasággal kapta le.

Polgármester urunk nem is értette meg először, hogy egyelőre nem lesz jelzálog, és a jegyzőhöz fordult, hogy akkor most mi is van?
Oláh János jegyző pedig alig hallható módon közölte:
- A képviselő testület 6 igennel, többségi szavazással arról döntött, hogy az elhangzott előterjesztés helyett egy vizsgálat történjen a felvetés tekintetében.

Ezek után Franka Tibor polgármester úgy gondolta, hogy "néhányan a képviselők közül meggondolatlanul felültek ennek a javaslatnak"

A Szilasligeti Teleház Egyesület felülvizsgálati kérelme, és az ülés ide vonatkozó hanganyaga alább, a fájlok között megtalálható!

 

Kapcsolódó dokumentumok: 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes