Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Díszpolgár vagy dísz polgár?

Beküldte sinkogyorgy - 2016, február 21 - 09:41
sinkogyorgy képe

Egy város díszpolgárát tekintélyes embernek képzelem, akire oda kell figyelni, ha megszólal. Ebből következik, hogy hallatja a hangját, főleg ha fontos dolgokról van szó. A díszpolgár mindig a település érdekeit nézi, sosem a magáét. A közösből csak annyit vesz el, melyre a teljesítménye feljogosítja.
 
Kerepesen nem sok ilyen ember van, talán öt évente egy érdemesül, így én nem osztogatnék díszpolgári címeket olyan gyakran. Egyszerre kettőt meg pláne nem. (A posztumusz díjazással meg úgy vagyok, hogy mindenkit még életében kell értékelni, és nem azért, mert meghalt.)

Szóval a következő testületi ülésen (febr. 23-án) tárgyalják, hogy ki az a két személy, aki kiérdemli a polgármester és holdudvara elismerését.

Lennének jelöltjeim. Például Horváth László fafaragó, illetve a Horváth-házaspár, akiknek Vécsey László országgyűlési képviselő szadai házat akart felajánlani, ha odaköltöznek a szobraikkal. De ők nem mennek, ragaszkodnak Kerepeshez. Ezt – hűséges ragaszkodásukat – persze nem verik nagy dobra, de én nagy betűvel írnám, ha lenne szavam az ügyben.

A másik lenne Tercsi néni, azaz Rusznyák Istvánné, aki meghatározó egyénisége Kerepesnek. Az ő tudása a tót hagyományokról egyedülálló, csakhogy ez a tény nem kerül ismertetésre. Persze az önkormányzat újságjában a hagyományőrzés is csak színes képek formájában jelenik meg egy-egy színpadi produkcióról. Lassan haladunk a „Hello, Tourist!” felé, és még pár évtized, és kínai gyártmányú potpontyikokat fognak a tájház boltjában árulni, ha egyáltalán lesz tájház, és nem csak egy souvenir.

Persze Kerepesen előbb lesz valaki elismert, ha a Szabadság úti bitumenes hullám tetös ház előtt Petőfit szaval, mintha nemzetiségi hagyományokat bányászik elő a sublótból. Nekem, belgának feltűnik, hogy Kerepesen szívesebben lóbálják a székely zászlót, mint a szlovákot vagy németet. A tisztánlátás végett nem ártana végre egy tót vagy német (vagy vegyes) nemzetiségi ember kitüntetésével felhívni a figyelmet, hogy itt száz éve még tótul beszéltek.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes