Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az önkormányzati ülések nyilvánosságáról, a hangfelvétel készítéséről.

Beküldte vigjanos - 2012, szeptember 6 - 13:45
vigjanos képe

Nyílt levél Kerepes Nagyközség Polgármesterének és Képviselő Testületének:

Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő Hölgyek és Urak!

Az elmúlt héten hétfőn ülést tartott Kerepes Nagyközség Önkormányzatának Pénzügyi Bizottsága. Az ott elhangzott "készíthet-e engedély nélkül hangfelvételt a Kerepes Rádió, vagy bárki más" kérdéssel kapcsolatban úgy érzem tisztáznunk kell néhány alapvető tényt.

Mellékelem Önöknek az Adatvédelmi Biztos egy korábbi állásfoglalását, de amennyiben úgy gondolják, hogy ez mégsem elég, akkor természetesen az Önök számára is adott a lehetőség, hogy ebben az ügyben Váncsa Gáborné dr.-t megkeressék, aki a Kormányhivatal törvényességi referense (gaborne.vancsa@pest.b-m.hu , tel: 237-1716).

Bevallom Önöknek, hogy törvényesség tekintetében az Ő szava "űbereli" nálam a Polgármester Úr által a bizottsági ülésen állítottakat!

Röviden megpróbálom összefoglalni a levél és a referenstől kapott információk lényegét, remélem a későbbiekben nem merül fel ez a kérdés majd újra és újra:

- az önkormányzat testületi és bizottsági ülései nyilvánosak (kivéve a zárt részeket, de ebbe most ne bonyolódjunk bele!), azon akárki részt vehet, bárki engedélye nélkül hang és videó felvételt készíthet, és azt bármilyen nem jogellenes célra felhasználhatja. A helyi rádióban, televízióban a felvételek lejátszása nem minősül jogellenes célnak

- az üléseken felszólaló polgármester, képviselők, bizottsági tagok, de még a felszólaló harmadik személyek (szakértők, intézményvezetők, lakosok) is köz-szereplőnek minősülnek, nem szükséges nyilatkozniuk, hogy hozzájárulnak-e felvétel készítéséhez.

Azt hiszem ebben a két rövidke pontban benne foglaltatik mindarra a válasz, amely az említett 35 perces bizottsági ülésen 17 perces vitát generált. A hanganyag vágatlanul letölthető-meghallgatható a http://kerepes.jobbik.hu honlapon.

Úgy érzem nem mehetek el szó nélkül a bizottsági ülés egyik-másik napirendjéhez fűzött megjegyzés mellett sem anélkül, hogy ne válaszolnék rá. Néhány dologban ugyanis megszólítva éreztem magam, hiszen az ülésen megszólalók félreérthetetlenül utaltak korábbi írott, vagy szóbeli megnyilvánulásaimra, és az üléseken -kevés alkalmat kivéve- nincs lehetőségem a válaszadásra.

A kötvény futamidő átütemezéssel kapcsolatos döntés ügyében.

"Akik támadták azok is írjanak róla! " mondta Polgármester Úr.

Nosza! Legyen! Azóta sem állította senki, hogy az akkor Önöknek is megküldött számításaim ne volnának helyesek. A mai napig úgy gondolom, hogy a testület úgy hozta meg (kellő információk hiányában) a döntését, hogy nem volt teljesen tisztában azzal, hogy a 30 milliós tőketörlesztés egy éves halasztása közel 70 milliós többletköltséget fog okozni a kerepesi lakosoknak a futamidő során. Később a képviselőknek megküldött polgármesteri levélben, de a helyi lapban is fegyvertényként állították be az átütemezés elvetését, egy máshonnan érkezett, nem várt bevétellel indokolva a döntést, holott a testületi döntéskor a képviselők még nem voltak tájékoztatva erről a forrásról.

Ezen tény igazolására vizsgáljuk meg az időpontokat:

A képviselő testület a 2012. június 28-i ülésén döntött úgy, hogy nem biztosítja a halasztáshoz szükséges további 130 milliós ingatlan elzálogosításához szükséges felhatalmazást. Ezzel (bár lehet, hogy akkor néhányan ezt nem érezték még át teljesen) a 30 milliós tőkerészlet megfizetésének halasztása meg is hiúsult. (Az ülés idevonatkozó részének hanganyaga meghallgatható, letölthető az internetről.)

Csupán közel egy hónappal ez után a döntés után (2012. július 25-én) született meg a "Nem prolongálunk, fizetünk" című iromány, melyet a képviselők még aznap kézhez is kaptak elektronikus levél formájában.

Tehát én úgy gondolom, hogy a szigorú tény, valamint a teljes igazság bizony ott van a testület múlt héten elfogadott határozatában:

"A képviselő testület nem támogatta az átütemezéshez szükséges ingatlanfedezet biztosítását"

A másik fontos kérdés amelyre Kovács Antal képviselő célzott:

A tavalyi Sarpi Dorog Kft Kerepesre költözésével kapcsolatban soha nem állítottuk azt, hogy szemétégető létesülne Kerepesen! (noha nyílt-titkos dokumentumokban korábban felmerültek már ilyen eshetőségek is). Amennyiben valaki pontosan elolvassa és meg is érti azokat az "Internet színvonalához méltó" hozzánk kapcsolható írásokat, akkor mind a mai napig láthatja, hogy mi csupán azt állítottuk, hogy a dorogi szemétégető CÉGE költözik esetlegesen Kerepesre. Kritikát is csak abban az irányban fogalmaztuk meg, hogy a testület -szinte csupán egy technikai kérdésként- némi aprópénz ígérete fejében úgy hozta a határoza tát, hogy Kerepes területén belül Magyarország legnagyobb hulladékkezelő cégének adott ezáltal nem tudni milyen ("lényegében azonos") és később mivel bővülő ("azonos tevékenységre vonatkozó jövőbeni") tevékenységre felhatalmazást. Önök közül senki nem vette magának a fáradságot, hogy egy perc alatt utánanézzen, hogy kiféle-miféle ez a cég, és hogy a Sarpi Dorog Kft a dorogi szemétégetőmű üzemeltetője, a múltban már több környezeti probléma okozója.

Úgy érzem tehát, hogy a témával és az írásaink kapcsán részemről-részünkről semmiféle bocsánatkérésnek helye nincs!

Köszönöm a figyelmüket, adjon az Isten további munkájukhoz erőt, jó egészséget !

 

Víg János

          Víg János alelnök
 Jobbik Kerepesi Alapszervezet
Pest megye 4. sz. választókerület
    Választókerületi Szervező
    06-70-61-81-891 (flottás)
      vig.janos@jobbik.hu
    http://kerepes.jobbik.hu

Az ülés hanganyaga meghallgatható itt.

Kapcsolódó dokumentumok: 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes